David Holoubek
Foto: magazin.ceskenoviny.cz

Holoubek NESMÍ vést Spartu ani v Evropské lize!

David Holoubek

Kouč David Holoubek nesmí být hlavním trenérem Sparty v naší nejvyšší soutěži, protože nemá profesionální licenci UEFA PRO. Sám trenér se ovšem domníval, že může Spartu alespoň v Evropské lize, to se ovšem mýlil. Spartě hrozí v případě porušení tohoto licenčního řádu pokuta až 3 miliony korun a v případě opakování až vyloučení z evropských pohárů až na 5 let!

UEFA nabídla českým klubům možnost, aby hlavním trenérem mohl být i asistent, který nejvyšší licenci ještě studuje. Musí však mít příslušné vzdělání a licenci pro funkci asistenta. Česko ji však před sezónou nevyužilo, takže pro české kluby platí, že v evropských pohárech mohou týmy vést jen trenéři s licencí UEFA PRO. Pravidla UEFA také jasně říkají, co může dělat hlavní trenér a asistent trenéra. Asistent například nesmí být při zápase na lavičce aktivní, dávat pokyny může jen sporadicky. Pokud by delegát UEFA posoudil, že je asistent trenéra aktivnější než trenér hlavní, hrozí klubu pokuta 100 000 euro a vyloučení z evropských pohárů!

„Na tom, že vedu tréninky, stanovuji taktiku a koučuji tým, se nic nemění," řekl Holoubek. Oblíbený sparťanský trenér by měl mít licenci UEFA PRO v květnu 2017.

Autor: Jirka Vokřál
791 167