Jiří Bělohradský se svým trenérem Tomášem Vernerem na ME v Ostravě
Foto: Facebook - Czech Figure Skating

Po krátkém programu vede na ME v krasobruslení Španěl Fernandez, Březina je 8., Bělohradský též postupujue

Jiří Bělohradský se svým trenérem Tomášem Vernerem na ME v Ostravě

Soutěž mužů je na mistrovství Evropy v Ostravě jediná, kde má Česká republika dvojí zastoupení – vedle Michala Březiny i Jiřího Bělohradského. Ten svým krátkým programem dnes otevíral třetí rozjížďku. V soutěži po něm už mělo jet jen 23 krasobruslařů, a tak bylo jasné, že kdo po jeho jízdě bude v čele, bude mít jistotu postupu do volných jízd. Osmnáctiletý krasobruslař, kterého v letošní sezoně trápily zdravotní problémy, začal svou jízdu povedenou kombinací trojitého lutze s trojitým toeloopem, poté sice následoval „jen“ dvojitý axel, ale protože následně zvládl i trojitého rittbergera a ostatní prvky, mohli se jeho trenéři Vlasta Kopřivová a Tomáš Verner po jízdě svého svěřence spokojeně obejmout. Za své čisté a krásné vystoupení obdržel Bělohradský 60,99 bodů, což je necelý bod za jeho osobním rekordem. V tu chvíli ho toto bodové ohodnocení zařadilo na 2. místo. Postup do volných jízd tak sice ještě nebyl oficiálně potvrzen, ale naděje byla veliká. A po jízdě hned dalšího závodníka se naděje proměnila v jistotu – Jiří Bělohradský se stejně jako vloni probojoval mezi nejlepší čtyřiadvacítku evropského šampionátu. Momentálně figuruje na 20. místě - tedy na stejné pozici, na které vloni skončil celkově.

Trable potkaly jednoho z favoritů, Izraelce Samohina. Protože mu nedorazily brusle, jezdil v úplně nových a v odlišném typu, než na který je zvyklý. To je pro krasobruslaře obrovská komplikace – při jiném postavení zoubků se závodník musí jinak odrážet. A jak se ukázalo, ani tak výborný krasobruslař si s tímto problémem nedokáže poradit. Volné jízdy budou bez něho.

Hned po nešťastném Izraelci nastoupila na led domácí hvězda Michal Březina. Bohužel ani jemu se příliš nedařilo. Nepokusil se o čtverný skok a v jeho jízdě se objevil i jeden pád. Začal kombinací trojitého flipa s trojitým toeloopem, poté předvedl trojitého lutze a bohužel následoval pád po jeho jindy výstavním skoku – trojitém axelu. Po zisku 78,61 bodů naznačoval publiku, že by se nejraději zastřelil. Tento výkon ho zařadil na 8. místo. Po závodě mluvil o tom, že se během jízdy cítil dobře, nechtěl udělat chybu, pouze u axela zabral více, než bylo záhodno, a proto následoval pád. Vynechání čtverného skoku v krátkém programu bylo dopředu plánované, v příští sezoně však chce čtverný skok zařazovat i v první části krasobruslařského programu.

Suverénně nejlepší jízdu dne předvedl dvojnásobný mistr světa Javier Fernandez. Za svůj skvělý výkon obdržel 104,25 bodů, což je o necelé dva body jeho nový osobní rekord. Španěl tak vede o téměř deset bodů před druhým Rusem Maximem Kovtunem (94,53 bodů). Loňský bronzový medailista předvedl také výborný výkon, také on si o dva body si zlepšil osobní rekord. Třetí místo zatím drží obhájce stříbrné medaile z loňska Izraelec Alexei Bychenko (86,68 bodů).

Autor: Jana Šimková
387 1