Švýcarský tenista Roger Federer
Foto: Facebook - Roger Federer

Nejlepší tenisté světa přijedou do Prahy na Laver Cup

Švýcarský tenista Roger Federer

Ještě do nedávna bylo téměř nemyslitelné, aby čeští fanoušci viděli v Praze tenisové turnaj s hráči světové extra třidy z TOP 10. Kromě zápasů Davis Cupu a Fed Cupu jsme mohli v Česku navštěvovat především challengery nebo méně dotované turnaje ATP a WTA. Nyní se dostává do Prahy novinka - Laver Cup.

Co to je Laver Cup

Laver Cup je turnaj nazvaný po bývalém vynikajícím australském tenistovi. Měl by se odehrát způsobem, který pro tenisového fanouška úplnou novinkou. Proti sobě by totiž měly nastoupit dva týma: Tým Evropy a Tým světa. Každý tým bude mít 6 hráčů s tím, že pravděpodobně 4 z nich budou zvoleni dle žebříčku ATP a další dva zvolí kapitáni. 

Kapitány pro přístí roky byli zvolení John McEnroe, který povede tým světa a Björn Borg, jenž bude mít na starost tým Evropy. 

Čeští fanoušci se tak mohou těšit příští rok v O2 aréně na nejlepší hráče světa v čele s Novakem Djokovicem, Rafaelem Nadalem, Rogerem Federerem a dalšími. Z Čechů by se dle současného žebříčkového postavení mohl na turnaji objevit Tomáš Berdych. 

Jak se Laver Cup hraje

Tento turnaj bude mít v Praze celosvětovou premiéru a bude probíhat ve 3 dnech - od pátku do neděle. V každém hracím dnu se odehrají tři utkání ve dvouhře a jeden ve čtyřhře. Co se týče bodování pro jednotlivé týmy, bude záležet na dnu. V pátek obdrží tým za vítězství 1 bod, v sobotu 2 body a v neděli dokonce 3 body. Celý turnaj tak bude také otázka taktiky. 

Pro Česko je to tedy jedinčná šance, jak přilákat fanoušky nejen z Česka, ale také z celého světa. Nicméně v Praze se Laver Cup bude konat prozatím jen v příštím roce. Na další roky budou zvoleny jiné destinace. Turnaj se bude konat od 22. do 24. září 2017. 

Autor: Jan Linha
278 37