Český brokový střelec Jiří Lipták
Foto: Facebook - Jiří Lipták

Střelec Jiří Lipták zakončil sezónu šestým místem na finále SP! Jaká byla jeho sezóna?

Český brokový střelec Jiří Lipták

Na olympijské hry se neprobojoval, jelikož Česká republika získala pouze jedno účastnické místo, které obsadil David Kostelecký, čtvrtý muž her v Riu. I tak ale Jiří Lipták zažil velmi vydařenou sezónu, kterou zakončil šestým místem na finále SP v Římě. Ovšem mohlo být ještě lépe!

Na finále SP v Římě postupoval Lipták do finále z prvního místa, když v kvalifikaci z celkových 125 terčů minul pouze jeden jediný. A tak to chvílemi i vypadalo, že by si letos mohl připsat na své konto již druhý titul v závodě SP. Bohužel Jirkovi nevyšel úvod finále. Všichni soupeři stříleli výborně a Jirka si bohužel připsal na své konto hned 2 minely z 15 terčů, což jej posunulo do rozstřelu o třetí až šesté místo. V rozstřelu se mu bohužel vůbec nevedlo a vypadl jako první, což znamenalo konečné šesté místo. I tak je to pro Jirku další vyníkající kariérní úspěch.

Lipták zažil povedenou sezónu z mnoha důvodů. Podruhé v kariéře se mu totiž podařilo ovládnout závod SP. Stalo se tomu v San Marinu. Na světovém poháru v Rio de Janeiru, který byl generálkou na olympijské hry, skončil těsně pod stupni vítězů na 4. pozici. V kyperské Nikósii poté bral velmi pěkné 13. místo. 

Na evropském šampionátu postoupil do finále, ale na medaili mu to tam nevyšlo. Obsadil však vynikající šestou pozici.

Nyní mají střelci před zimu volno. Budou se tak věnovat odpočinku a tréninku. První závoděsvětového poháru startuje pro brokaře již 22 února v indickém Novém Dílí. 

Autor: Jan Linha
452 230