Zdravá snídaně - Ilustrační foto
Foto: zena.cz

Snídaně: Víte, co byste NEMĚLI jíst k snídani?

Zdravá snídaně - Ilustrační foto

Co všechno bychom měli nebo neměli jíst ke snídani? To je další díl našich článků se zaměřením na zdravou výživu. Mnozí lidé si dávají ke snídani věci, o kterých si myslí, že jsou pro jejich metabolismus velice zdravé a také ty pravé, jak nastartovat svůj den. Velmi často si lidé projíždí internet a najdou informaci o potravině, která je "ideální" snídání a informaci nedočtou do konce, popřípadě dají na nějakého herce v reklamě, který představuje nový produkt společnosti. To ovšem nejsou ty nejlepší cesty, jak si zjistit, co bychom skutečně měli snídat, respektive, co nejlépe nastartuje naše tělo do nového dne. 

Dříve, než začneme hledat potraviny, které je dobré si dát, měli bychom si být jisti, jak vlastně chceme náš metabolismus nastartovat tím správným směrem. Ano, nejjednodušší je vstát, uvařit si hrnek kávy a k tomu si dát koblihu, co jsem si koupil včera večer nebo si připravím rohlík se šunkou a mám po starostech. Naplnil jsem žaludek teplým nápojem a k tomu jsem si dal pečivo, což mi vskutku dodá pocit sytosti po zbytek dopoledne nebo alespoň do svačiny, kdy si dám třeba další rohlík. Toto ovšem nejsou ty správné metody, jak začínat svůj den. 

Velmi často se cítíme unavení. Zejména během dopoledne. A tak si postěžujeme kamarádům nebo kolegům, že jsme spali "pouze" 7 hodin a k tomu jsme museli jíst snídani po cestě. Navíc nemohli jsme jít spát dříve, protože náš oblíbený seriál končil až v 11 večer. Nicméně pro dospělého člověka nebývá 7 hodin spánku vůbec žádný problém. Navíc, když do sebe dostane ráno ty správné potraviny, které mu dodají potřebnou dávku přírodních cukrů, bílkovin, vitamínů, proteinů a dalších důležitých látek potřebných pro správné a rychlé fungování organismu, nebude už muset v práci během dopoledne do sebe nalít 3 hrnky kafe a 2 Red Bully. Řekněme si tedy co si nedávat k snídani a proč.

1) Káva

Jediný efekt, který nám káva dá, je kofein. Kofein náš udrží vzhůru a vskutku to je droga, na které člověk může být závislý. Místo kávy určitě doporučujeme různé druhy čajů, jelikož je dobré si dát na snídani teplý nápoj. Nicméně nechceme Vás tímto od kávy nijak odrazovat. Kdo je milovníkem kávy, samozřejmě si ji můžete dopřát. Ale pozor na bílý cukr. S tím bychom to moc nepřeháněli. Má hodně neblahých účinků na naše tělo. Proto spíše doporučujeme cukr hnědý, třtinový a nebo med. Ovšem s medem káva na druhou stranu docela výrazně mění chuť. Ale jak říkáme, s kávou to nepřehánět, spíše si ji ponechejte pro účely "labužnické" než jako životabudič. 

2) Koblihy, donuty a další sladké pečivo

Ano, určitě se budete divit. Takovéto pochutiny a my si je nemůžeme dopřát? Odpovědi jsou však až příliš jednoduché. Kdyby se v těchto pochutinách nacházel třtinový cukr, kvalitní máslo, popřípadě džem bez chemikálií, bylo by to mnohonásobně dražší. Nicméně my si tyto pochutiny můžeme dovolit za poměrně nízké ceny, jelikož se v nich nacházejí také suroviny nížší kvality za nižší cenu. Takže levné cukry, blíže nespecifikované tuky, popřípadě chemicky upravené džemy a nebo nekvalitiní čokolády. Toto všechno mohou být suroviny, které jsou pro naše tělo zátěž. A co víc. Mohou nám způsobit nemoci. Levné bílé cukry nám mohou způsobit celou řadu kardio-vaskulárních onemocnění (nemoci srdce). Blíže nespecifikované tuky zase mohou hýbat s naší hladinou cholesterolu, popřípadě mohou napomoci k tomu, že něco přibereme. V nekvalitiních čokoládách najdeme opět nadměrné množství bílého cukru a méně kvalitní džemy s různými "éčky" taky nejsou žádnou bombou pro naše tělo. 

3) Perla a jiné rostlinné tuky

Je to snad nejhorší věc, co si můžete na svůj oblíbený kus pečiva namazat. Rostlinné tuky jsou zdárným důkazem toho, jak efektivně a dlouhodobě můžete zvyšovat svůj krevní cholesterol a také svoji váhu, tedy pouze tuky, nikoliv svaly. To, že Vám v televizní reklamě řeknou, že se v rostlinném tuku nachází X vitamínů, Vás zajisté nezachrání. Navíc všechny tyto vitamíny naleznete v jiných a daleko zdravějších potravinách, které běžně doma konzumujete. 

4) Sladké cereálie

Sladké cereálie styku Nesquik, Chocapik apod. jsou sice svým způsobem zdravé a na snídani se doporučují, ale je potřeba s těmito cereáliemi pečlivě vybírat. Například ty cereálie, které obsahují velké množství umělých sacharidů, bílých cukrů popřípadě čokolády se příliš nedoporučují. Na druhou stranu například cereálie se skořicí nejsou vůbec od věci. 

Autor: Jan Linha
1770 9