Stévie dokonale nahradí bílý cukr
Foto: lidovky.cz

Čím nahradit bílý cukr?

Stévie dokonale nahradí bílý cukr

Ze všeho nejlepší je varianta úplně bez cukru a sladkého. Ale chápeme, že to asi není úplně reálné, mlsná nás honí, tak to prostě je. Ale tentokrát zkusíme jít na to zdravěji a až nás dožene, tak budeme mlsat o něco zdravěji!

Vynechat cukr úplně a zbavit se tak chuti na sladké by byla nejlepší varianta. Chápeme, že to není úplně reálné, a proto vám teď dáme pár tipů, čím tedy dochutit ranní kávu, ovocný koláč, či domácí palačinky.

Stévie dokonale nahradí bílý cukr Zdroj: lidovky.cz

Kolik sníme cukru za rok?
Dříve se cukr prodával jako koření a byl tak velmi drahý (100 g = 3 voli). Dnes je cukr (bohužel) velmi levný a jeho spotřeba tak nezastavitelně stoupá. Lékaři doporučená dávka cukru je zhruba 20 kg / osoba / rok. V České republice spotřebujeme  zhruba dvojnásobek - jeden člověk v průměru sní celých 40 kg(!!!) cukru za rok, což odpovídá 23 lžičkám cukru denně! Průměrný Američan dokonce  80 kg cukru za rok. Kromě běžných cukrovinek jde hlavně o cukr skrytý ve sladkých limonádách, rádoby zdravých snídaňových cereáliích, slazených mléčných výrobcích, cukr v běžném pečivu a toustovém chlebu nebo třeba v kečupech.

Čím sladit?
Rýžový sirup
 Obilné sirupy nejsou tak sladké a vznikly pouze z obilí a zejména slady mají vyšší procento složitých cukrů a maltózy, a proto se štěpí pomaleji, než běžný bílý cukr. Energii dodávají postupně a mají nižší glykemický index.

Čerstvá mrkev

Čerstvá mrkev je přirozeně sladká, takže i když neobsahuje velké množství cukru, dosladíte s ní například koláč nebo jiné sladké pokrmy, omáčky. Jako bonus si s ní dodáte také draslík, vitamín A, hořčík a v neposlední řadě vlákninu.

Agáve sirup
Agáve dokonce sladší než bílý cukr či med. Jeho výhodou oproti medu či obilným sladům je, že má řidší konzistenci a nijak chuťově nezmění pokrm, který jím osladíte. Sirup z agáve je zahuštěná šťáva, která se pravidelně sklízí z divoce rostoucích kaktusů v Mexiku. .

Rapadura
Rapadura je sušená třinová štáva. Třtina se sklízí mačetou, listy se nechávají na poli jako hnojivo. Třtina se pak lisuje a získává se šťáva, která se přefiltruje. Poté se ve velkých kotlích koncentruje pomalým odpařováním dokud nezačne krystalizovat. Základní rozdíl mezi třtinovými cukry a Rapadurou je, že z Rapadury není odstraněna žádná melasa.

Stévie
Stévie je asi 300x sladší než cukr a je téměř bez kalorií. Používali ji již staré mexické a jihoamerické kultury, moderní svět ji ale objevil až teprve nedávno. Toto sladidlo si můžete buď vypěstovat doma, nebo si ho pořídit ve formě pilulek/kapek. Je vhodná i pro diabetiky a nekazí se po ní zuby. 

Med
Med je skvělý náhrada cukru, a to jak do čaje nebo kávy, tak i na pečení a vaření. Med je sladší než cukr, takže jej budete k doslazení potřebovat mnohem méně. Obsahuje také antioxidanty a polyfenoly, které působí protizánětlivě a posilují imunitní systém.

189 0