Brokolice
Foto: http://www.rostliny-semena.cz

Brokolice a její výhody

Brokolice

Máte rádi brokolici? My vám teď napíšeme proč byste si ji měli co nejdříve oblíbit a zařadit do svého jídelníčku.

Brokolice je druhem kapusty a přibuzná květáku. Původně pochází ze Středomoří a důvodů, proč si jí zamilovat, je hned několik.

Brokolice Zdroj: www.rostliny-semena.cz

1) Ochrana střev
Brokolice chrání střevní sliznici, kvůli vysokému množství síry. Sliznice je pak daleko více odolnější vůči zánětlivým onemocněním. 

2) Snížení rizika rakoviny
Pravidelná konzumace snižuje výskyt rakoviny tlustého střeva a žaludku. Díky vysokému obsahu karotenoidů je brokolice prospěšnou prevencí i proti rakovině močového měchýře, prostaty, plic a děložního čípku.

3) Léčba osteoporózy
Díky vysokému obsahu vápníku (cca. 105 mg na 100 g brokolice) je konzumace brokolice významný pomocnák při léčbě osteoporózy. 

4) Prevence šedého zákalu
Brokolice obsahuje karotenoid antioxidant lutein a zeaxantin, také vitamín C. Oba tyto karotenoidy se sdružují v čočce a sítnici oka. Z výzkumu vyplynulo, že u člověka, který si brokolici dá min. 2x týdně, se sníží riziko šedého zákalu zhruba o 22% o proti jedinci, který jí brokolici asi jednou měsíčně (nebo méně). 

5) Brokolice proti ionizujícímu záření
Díky brokolici se lépe snáší ionizující záření. Na zvířatech byly provedeny výzkumy, které ukázaly, že ve skupině pravidelně krmící brokolicí, přežilo 60% jedinců vystavených záření. Ve skupině, kde brokolici nikdo nekonzumoval, nepřežil žádný.

A další důvod, že je brokolice zkrátka moc dobrá a dá se konzumovat jen tak, dušená, rozmixovaná v polévce....Fantazii se meze nekladou!

Autor: Tereza Rýparová
207 0