Pizza zdravě
Foto: farma.zdravi.cz

Pizza bez výčitek

Pizza zdravě

Protože sami dobře víme, že pizza je prostě skvělá a čas od času na ní má chuť snad každý. To ti kluci italský tenkrát dobře vymysleli! Ale tentokrát vám napíšu dva recepty, jak na takovou pizzu, ale bez výčitek!

Kdo by nemiloval pizzu. Tenké křupavé těsto, nespočet kombinací na něm. Tak tentokrát vám dám tipy na dva různé recepty, jak si doma tuto pizzu vytvořit, a to z cela bez výčitek. Tak pojďme na to!

Pizza z celozrnné mouky

celozrnná pizza Zdroj: veganka.cz

Ingredience:
Na těsto:
750 g celozrnné mouky (špaldová, žitná,...)
2 balíčky sušeného droždí
8 lžic olivového oleje (může být i jiný)
1-2 lžičky soli
1-2 lžičky cukru (sladidla - stévie, tekutý cukr...)
300 ml teplé vody

Na vrch pizzy:
rajský protlak (nebo např. loupaná rajčata v konzervě)
olivový olej
zelenina (rajčata, papriky, cibule, rukola, špenát, olivy,žampiony....zkrátka dle vlastního uvážení)
kdo by nechtěl jen zeleninovou pizzu - salám, sýr, maso
bylinky (bazalka, oregáno...) - může být sušené i čerstvé

Postup:
Mouku smíchejte spolu s droždím a přidejte olej, sůl, cukr a vodu a vytvoříme těsto. Konzistence by měla být taková, aby šla z těsta vytvořit "koule". Přidávejte tedy případně vodu. Uhnětené těsto dejte vykynout asi tak na hodinu na teplé místo. Celozrnné těsto z pravidla nenabývá na objemu tolik, jako těsto klasické.
Těsto si rozdělte na několik kousků, vyválejte na velikost plechu. Na plech vložte pečící papír a hned za ním těsto. Těsto potřete olivovým olejem a začněte vrstvit - bylinky, rajčatový protlak, zelenina atd... Pečte v troubě na 220 stupňů. Pizza je hotová ve chvíli, kdy jsou hezky zezlátlé okraje.

Celozrnná pizza je z pravidla tvrdší, než klasická. Proto se jí nezalekněte.

Pizza z ovesných vloček

ovesné pizzy Zdroj: www.prozeny.cz

Předem bych chtěla upozornit všechny, kteří čekají chuť klasické pizzy. Pizza z vloček samozřejmě bude chutnat velmi odlišně než ta z italské restaurace. 

Mini pizzy z ovesných vloček

Na 16 pizz: 300 g jemných ovesných vloček, 3 vejce, sůl, sušené bylinky (bazalka, oregano, směs,...), lžíce oleje

Na obložení: +-300 g rajského protlaku, cottage sýr, kukuřici, tuňáka, drůbeží šunku, rajčátka, sušené bylinky, žampiony, paprika, olivy,....ZKRÁTKA VŠE, CO MÁTE RÁDI.

Postup: Troubu si předehřejte na 190 °C. Vločky smíchejte spolu s vajíčky, osolte a ochuťte bylinkami a zakápněte olejem. Na plech vyložený pečicím papírem vytvořte malé kolečka. Pizzy potřete rajským protlakem, oblohou podle chuti a nakonec cottage sýrem a bylinkami. Pečte asi 20 minut a je hotovo!

Dobrou chuť.

Autor: Tereza Rýparová
617 0